Kuruyemişte Bulunan Vitamin Ve Mineraller
Vitamin B6:
Günlük ihtiyaç, kadinlarda 1.6 mg., erkeklerde ise 2 mg.dir. Tavuk, balik, ispanak, patates, muz, kepekli ekmek, kuruyemis en önemli kaynaklaridir. Bunlarin disinda, birçok gidada B6 vitamini bulundugu için, eksikligi konusunda endiseye düsmemek gerekir. Fazla dozda alinmasi, yaslilarda bagisiklik sistemini güçlendirmek ve bazi sinir sorunlarini tedavi etmekte kullanilirsa da, 6 ay süreyle günde 100 mg.dan fazla kullanmak sinirleri tahrip edebilir. Günde 2 bin mg. üstündeki dozlarda, sinir sistemi tahripleri çok daha kisa sürede olabilmektedir.
Vitamin E:
Kadinlarin her gün 12 ünite, erkeklerin de 15 ünite almalari gerekir. Bitkisel yaglar, kuruyemis , etler ve yesil yaprakli sebzelerde bol miktarda bulunur. A ve C vitamini gibi bunun da antioksidan etkisi bulunmaktadir. Kalp-damar hastaliklari, kanser ve katarakta karsi koruyucu oldugu bilinmektedir. Diger ilaçlarla birlikte kullanidiginda Parkinson hastaliginda olumlu etkiler gösterdigi, kalp krizlerinde hasarin azaltilmasinda yararli oldugu ve yaslilarda bagisikligi arttirdigi ileri sürülmektedir. Günde 1000 üniteye kadar güvenli oldugu bilinmektedir.
B-2 vitamini:
Bu vitamin sadece yiyecegin enerjiye dönüsmesini saglamakla kalmaz, ayni zamanda kanda alyuvarlarin olusmasini, derinin ve gözlerin saglikli olmalarini saglar. Asiri derecede alkol tüketimi vücuttaki B-2 vitaminini azaltir. Ayrica antibiyotikler, yatistiricilar da vücuttaki B-2 vitaminini azaltir. Et, tavuk eti, balik, süt ve süt ürünleri, turp,ispanak, yumurta, kuruyemis, misir ve beyaz undan yapilmis ekmek bol miktarda B-2 vitamini içerir.
B-6 vitamini:
Vücudun protein ve yagi ögütmesini saglar, ayrica bagisiklik ve sinir sistemlerinin düzenli çalismalarina yardim eder. Kanda hemoglobin olusmasini saglar. Hemoglobin bildiginiz gibi vücuda oksijen tasir. Beyinde depresyonla savasan kimyasal madde olarak bilinen serotoninin olusmasina yardim eder. Asiri derecede alkol kullanmak, sigara aliskanligi ve kan basincini düsüren ilaçlar bu vitamin için zararlidir. Tavugun gögüs eti, böbrek, karaciger, domuzeti, yumurta, pirinç, soya fasulyesi, yulaf, findik, fistik , muz, patates, avokado ve somon baligi en fazla B-6 vitamini içeren besinlerdir.
Kalsiyum:
Dislerin ve kemiklerin güçlü olmalari için öncelikle kalsiyum gereklidir. Kalsiyum ayni zamanda kalp atislarini düzenler, kanin gerektigi gibi pihtilasmasini saglar, kaslar ve sinirler için yararlidir. Kalsiyum kan basincinin yükselmesini ve kalin bagirsak kanserini önleyebilir. Ancak yapilan arastirmalara göre her on kadindan sekizi, bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenmek istemiyor. Hamilelik, bebegi anne sütüyle emzirme, menopoz, kafeinli içecekler vücuttaki kalsiyum miktarini azaltir süt ve sütlü besinler, misir , sardalya baligi, kalamar, kuruyemis ve brokkoli bol miktarda kalsiyum içeren besinlerdir.